English Српски

Научни скуп „Часлав Станојевић - живот и дело”


Часлав Станојевић

(23.06.1928. – 10.11.2008.)
Биографија (PDF)

Поштована,
Поштовани

са задовољством Вас обавештавамо да су поштоваоци дела професора Часлава Станојевића покренули иницијативу да се одржи научностручни скуп у знак сећања на њега, под називом „Часлав Станојевић – живот и дело“.

Научностручни скуп одржаће се у четвртак, 18. новембра 2010. на Математичком факултету Универзитета у Београду који је, заједно са Математичким институтом САНУ и Заводом за уџбенике, домаћин скупа.

Предвиђено је да излагања на скупу обухвате следеће тематске целине:

  • Животни пут
  • Осврт на научни допринос
  • Утицај резултата рада проф. Станојевића на савремене математичаре - настављачи дела
  • Ученици - докторанти проф. Станојевића
  • Допринос проф. Станојевића кроз повезивање и укључивање српске математичке елите у савремене светске токове позивима у САД
  • Значај проф. Станојевића у преношењу актуелних светских знања на српске математичаре кроз школу у Купарима и предавања по позиву
  • Часлав - духом богат човек.

Један од основних циљева овог научностручног скупа јесте осврт и подподсећање на живот и дело проф. Часлава Станојевића, познатог и светски признатог математичара и духом богатог човека, Скуп ће окупити најутицајније и најцењеније чланова математичке и шире научне заједнице данас, посебно оних који су сарађивали са проф. Станојевићем.

Домаћини верују да ће овај скуп бити занимљив како истакнутим научницима, професорима и студентима, тако свима осталима у струци, као и широј публици. Овај скуп треба да представља подстрек за обнављање постојећих и стицање и примену нових знања.

Овом приликом посебно бисмо позвали на сарадњу породицу и ближу родбину проф. Станојевића, научнике, сараднике, ученике, докторанте, професорове госте у Америци, учеснике школе у Купарима, колеге, пријатеље и другове из приватног живота, као и све поштоваоце живота и рада проф. Станојевића.