ZAČINI U KULINARSTVU

ZAČINSKE BILJKE SRBIJE

      Selen                                              Upotreba    Supa od selena
Levisticum officinale

       
      Selen je biljka mediteranskog porekla, ali je proširena na čitavu južnu Evropu.
Opis:višegodišnja zeljasta biljka, jakog mirisa. Stabljika je uspravna, visoka 100-200 cm, rebrasta, šuplja i gola. Listovi su žutozeleni, 2-3 puta perasto izdeljeni, a režnjevi trouglasto romboidni, sa urezanim obodom. Cvetni štitovi su zbijeni sa 12-20 zrakova. Cvetovi su žutozeleni. Plod je elipsoidan, sa debelim krilima, žut ili mrk. Cveta u maju.
Rasprostranjenje:gaji se uvrtovima. U flori Srbije nije poznat kao samonikla biljka.
Koristi se:koren, list i plod.
Berba:koren se vadi u jesen, iseče se i suši u tankom sloju. Listovi se beru sveži, a plodovi se sakupljaju tako što se štitovi sa skoro zrelim plodovima odsecaju, suše i zatim plodovi otresu.

Upotreba

     U kuhinji.Seme, listovi i stabljike selena su aromatični, ukusa sličnog celeru; njime se može obogatiti ukus čorbi i paprikaša. S obzirom na to da aroma selena dobro podnosi duga krčkanja, za razliku od celera, koristi se za vegeterijanska jela, kuvani pirinač, nadeve za povrće i za aromatizovana pečenja. Sveži listovi se mogu dodati salatama i povrću.
     U zimskom periodu dodaje se hlebu i raznim pecivima, njime se začinjavaju jela od krompira i kupusa.
     Liske selena mogu se kandirati, ali im je ukus slabiji nego ukus angelike - nedostaje anisni ukus.
     Kao narodni lek.Osim kao diuretik, selen se upotrebljava i kao stomahik, karminativ i blag ekspektorans. Blaga infuzija sušenog lista selena koristi se za ispiranje bolnog ždrela i protiv groznice. Koren selena pomaže pri oboljenju bubrega i mokraćnih kanala, u lečenju gihta i otklanjanju reumatičnih bolova.
     Dobijanje etarskog ulja i primena.Destilacijom pomoću vodene pare iz osušenog i usitnjetnog korena (Levistici radix) dobija se 0,2-1,7% etarskog ulja karakterističnog mirisa koji potiče od alkiliftalida. Diuretičko delovanje etarskog ulja potvrđeno je ispitivanjima na eksperimentalnim živtinjama, a neki drugi sastojci ispoljavaju spazmolitičnu aktivnost i sedativno delovanje.

     Supa od selena
6 kašika butera
1 isitnjen čn belog luka
1 pregršt grubo iseckanog peršuna
2 iseckane liske celera
rendani muskatni orah
so i biber
1 svežanj iseckanih listova i liski selena
2 kriške crnog hleba
6 šolja mesne supe
2/3 šolje guste pavlake(30%)
     U istopljenom buteru postepeno krčkati beli luk, peršun, celer i među prste muskatnog oraha, soli i bibera. Posle nekoliko minuta, dodati i iseckani selen. Potopiti hleb u malo supe i ostaviti ga 2 minuta. potom ga ocediti, staviti u sud i pomešati sa ostalim sastojcima. Kad mesna supa proključa, polako je pomešati sa ostalim sastojcima i ostaviti da kuva još deset minuta. Pre serviranja umešati pavlaku i proveriti da li je dobro začinjeno. Voditi računa o količini bibera, jer je i selen papren!
        

Mali dodatak o selenu