Timijan, majkina dušica

Upotreba
Recept
timijan

      Ovaj rod ima mnogo vrsta. Sve su aromatične, ali su najpoznatije Timijan (T. vulgaris), koji britanska literatura o začinima naziva baštenskim timijanom (Garden thyme), koji je poreklom sa Mediterana i južne Evrope, a majkina dušica (T. serpyllum) koja raste u ostalim delovima Evrope i naziva se majkom timijana (Mother of thyme).

      U antičkoj Grčkoj timijan su smatrali simbolom hrabrosti, elegancije i stila, stavljali su ga u vodu za kupanje, a kao sredstvo za jačanje i okrepljenje nanosili na telo. Svežnjeve timijana su palili na javnim mestima i pred hramovima. Rimljani su otkrili da je veoma dobar začin u jelima. U vreme krstaša dame su kitile stručkom timijana rane svojih ratnika kao znak junaštva. U srednjem veku pripisivano mu je svojstvo da olakšava varenje, zaustavlja štucanje i pomaže protiv ujeda otrovnih zveri. Davali su ga i kao lek protiv noćnih mora.

      U Evropi se još nalaze vrste timijana T. azoricus, T. doerfleri i T. pseudolanginosus i majkine dušice T. pallaseianus, T. pulegioides i T. nitidus. U Srbiji se mogu naći i T. glabrescens, T. jankae, T. malyi, T. marschallianus, T. pannonicus i T. striatus

      S obzirom na to da se timijan danas u velikim količinama koristi u kulinarstvu, ukrštanjem i hibridizacijom selekcionisano je više podvrsta timijana i majkine dušice, kod kojih se isključivo insistira na obogaćivanju ukusa.

      Opis: timijan (Thymus vulgaris L.), razgranat polužbun visine 20 - 30 cm, a majkina dušica je znatno niža, oko 10 cm. Prošlogodišnje grane su odrvenele, a majkina dušica (Thymus serpyllum L.) puzi po tlu, razvija adventivne korenove i može da stvori gust pokrov.Varijanta herba-barona, tokom godina, može da formira pravo malo stablo. Cvetne grane su ravnomerno pokrivene maljama. Donji listovi na cvetnim granama timijana su uvijeni unazad, srednji i gornji, imaju kratku dršku, sa lica su goli, a s naličja dlakavi, za razliku od majkine dušice, čiji su listovi mali, čvrsti, jajasti, goli, sa izraženim srednjim nervom. Cvasti timijana su izdužene, a kod majkine dušice loptaste. Krunica je gusto pokrivena svetlucavim žlezdama, ljubičaste boje. Cvetaju od maja do septembra.

      Stanište i rasprostranjenje: timijan i hjibridi su gajene biljke. Majkina dušica se nalazi na peskovitim mestima, a T. gabrescens je rasprostranjen na svetlim, toplim livadama. Ostale vrste se mogu naći po kamenjarima, retkim šumama i šikarima u planinskom pojasu ( T. jankae, T. pulegoides), u okolini Peći, Niša i Pirota, (T. strius), na livadama, kamenjarima i pored puteva na Fruškoj gori i u Deliblatskoj peščari. (T. marschallianus). Osim u Vojvodini, sporadično se javlja i u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji (T. pannonicus).

      Koristi se: list ili zeljasti nadzemni deo biljke u cvatu.
      Berba: seku se izdanci neposredno pred cvetanje ( T. vilgaris) ili u cvetu (T. serpyllum) i ostale domaće vrste i suše u hladu na promaji. Posle sušenja, listovi i cvetovi se lako odvajaju od grančica.

Upotreba

      U kuhinji. Sve vrste roda Thymus imaju sličnu upotrebu u kulinarstvu. Baštenski timijan i hibridi imaju jaču i delikatniju aromu od grupe kojoj pripada majkina dušica.

      Timijan se idealno kombinuje sa belim lukom, paradajzom, maslinama i vinom i tako čini podlogu za mediteransku kuhinju. Posebna prednost je što mu ne smeta dugo kuvanje, te njegov jak ukus opstaje u kuvanim jelima od junetine, jagnjetine, divljači i gljiva. Dodaje se jelima od povrća i ribi, a posebno kao začin jelima spremljenim na roštilju.

      Ovaj začin ne gubi aromu pri sušenju, pa se koristi i zimi, a obavezan je dodatak i trajnim suhomesnatim proizvodima. Jedan je od sastojaka u bouquet garni, kao i u ostalim mešavinama trava.

      Timijan se stavlja u neka peciva, a ulje i vinsko sirće poboljšavaju ukus kad su začinjeni timijanom. Sastavni je deo mnogih sosova, marinada i nadeva, dobar je dodatak salati od paradajza i krastavca.

      Limunov timijan ( T. x citriodorus) i ostali specijalni varijeteti koriste se za jela od ribe ili jaja i za guste sosove.Varijetet T. herba-barona je obavezan začin za britanski specijalitet baron of beef (pečeni deo junećeg kotleta koji sadrži biftek i ramstek, u SAD se taj komad mesa naziva T. bone steak zbog oblika kosti u odresku).

      Kao narodni lek. Dobar tonik je čaj od majkine dušice i može da se pije tri puta dnevno po šolja za poboljšanje apetita, protiv smetnji u varenju i nadimanja. Kao sredsvo za jačanje, koristi se protiv anemije i umora, nazeba, velikog kašlja i bronhitisa. U narodnoj medicini, zbog sadržaja timola, majkina dušica se često koristi i za uništavanje glista i ostalih crevnih parazita.

      Dobijanje etarskog ulja i primena: destilacijom pomoću vodene pare iz svežeg timijana, prikupljenog na početku cvetanja (Thymi herba), dobija se 1-2,5% etarskog ulja. Iz majkine dušice ( Serpylli herba) i drugih timijana (Thymi glabrescens herba) dobija se znatno manje etarskog ulja sličnog sastava.

      Etrasko ulje timijana je antiseptik, ekspektorans, bronho-spazmolitik, stomahik i anthelmintik. Timijanovo ulje se upotrebljava spolja za utrljavanje (10%) i služi za izradu oficinalnog tečnog opodeldoka (Liminentium Opodeldoch liquidum, Ph.Jug.II).

      Zbog znatnog sadržaja fenolskih sastojaka (timol i karvakrol), etarsko ulje timijana i majkine dušice su dobri antiseptici, pa se koriste za izradu kozmetičkih preparata, a imaju i spazmolitičko dejstvo.

      Antiseptični i antibakterijski efekat timola (Thymolum) prema mnogim mikroorganizmima je oko 30 puta jači, a četiri puta manje toksičan od fenola, odnosne karbolne kiseline ( Phenolum ili Ancidu, carbolicum). Uz to, timol je jak fungicid. Zbog prijatnog mirisa i ukusa, upotrebljava se u vodama za usta i pastama za zube, u obliku 5%nog alkoholnog rastvora za dezinfekciju kože i lokalno lečenje gljivičnih obolenja, za konzervisanje urina u kliničkim laboratorijama, itd.

Pečena svinjska rebra

      Crni i beli luk proprati u maslinovom ulju 10 minuta, da omekša. Zatim dodati paradajz pire i sirće i kuvati dva minuta. Naliti crno vino ili mesnu supu i dodati ostale sastojke. Poklopiti i kuvati još 15 minuta. Odozgo staviti svinjska rebra i ostaviti jedan sat da upiju ukuse, a zatim staviti u pećnicu i ispeći.

Vrh stranice