Amiga

Sadrzaj :

  1. Uae for Windows
  2. Siamese Softver
  3. ProDad
  4. Neke nove AMIGE

Ocu odmah da skinem emulator, postedi me ....

Moj omiljeni kompjuter, jos uvek mi je prirastao srcu, a PeCu koristim samo zbog posla... 

I tako da bih nekako mogao da vratim stari dobri osecaj rada moje projateljice koristim     AMIGA emulator UAE. U pocetku sam koristio verziju za DOS, ali inace brzo sam presao    na verziju za Windows 95/NT. Za divno cudo, verzija za Windows se pokazala kao veoma    korisna i “brza” od verzije za DOS. Verzija za Windowse zahteva i Direct X,  a uspesno emulira AMIGU 1200 sa koprocesorom, ali bez AGA grafike.

Pre otprilike mesec dana naleteo sa na vest da ce Cloanto izdati zvanicnu verziju  Amiga Emulatora (UAE for Windows) na CD-u, zajedno sa softverom i kickstartom. I tako sam naleteo na Picasso 96 softver. To su drajveri za Amigu, medju kojima se nalazi i drajver za UAE, koji omugucava, zavisno od monitora, prikaz Amiginog Screen-a do 1600x1280.  

Sto je veoma cool!!!

Ako ste dovoljno culi i zelite da skinete verziju AMIGA emulatora kliknite ovde.

Ako imate problema sa instalacijom, ili zelite da vidite kako sam ja to uradio ili mozda vam treba koji savet, sve potrebne informacije mozete naci ovde.

Emulator korisitm na AMD K5 na 100MHz, sa 32Mb memorij sa Direct X(3)  i u pogledu mnogih stvari brzi je od Amige 500. Imam i par CD-ova koje sam dobio uz Amiga Format, koji zahvaljujuci standardu, PeCin CD-ROm lako cita. Ali, stari DOS ima problema jer su imena fajlova i direktorijuma veca od 8 karaktera, pa on samo ispisuje tih prvih 8 karaktera, dok 95-tica ih cita bez problema. Inace ne bih vam preporucio da uz DOS-a pregledavate Amigin CD, jer vam moze zaglaviti masinu (iz iskustva).                                                             

Sto se tice otvaranja prozora du je stvarno brz, dok je ispis ikona u prozoru malo sporiji, ali to se moze ubrazati koriscenjem nekih programcica, koje je nazalost nemam, ali potrudicu sa da nabavim. S obzirom, da PeCin flopi ne moze nikako da cita Amigine diskete, UAE tretira diskete kao fajlove sa extenzijom *.adf koje mozete lako korisiti, a ako imate problema kliknite ovde.

Hard Disk mozete mountovati kao neki direktorijum na PeCinom hardu ili ga tretirati kao fajl na hard disku. Inace, ja vam toplo preporucujem koriscenje ovog prvog nacina, jer lako   mozete, cak i kad niste u emulatoru da baratate sa Amiginim fajlovima. CD-ROM mozete takodje da mountujete na taj nacin, ali ce ih emulator tretirati kao hard disk, inace nisam probao da koristim Amigin paket za CD-ROM, jer ne znam kako ce se ponasati, pa ako je  neko to uradio, neka mi se javi.

Sto se tice grafike, koja je logicno i naj zahtevnija, tu postoje manji problemi, kao i nekoliko bagova. Tu sam pokrenuo renderovanje jedne slike koja je bas dugo potrajala, tako da ne ocekujete od ovog emulatora mnogo. On vam nece moci ispuniti sve zahteve, to odmah da znate. Ne mozete ocekivati da cete moci da pokrente Lightwave 5.0 i da vam radi brze nego na AMIGI, to je nemoguce. Ali, ako ste entuzijasta kao ja i ako zelite da ponekad, malo surfujete Workbencom cisto zadovoljstva radi, onda je ova prava stvar za vas.      Premda sam ja uspeo da otkucam neki text i ucitam par slika, mislim da ce vam brzina emulacije pokazati mesto Emulatora.

E, da zvuk je izgleda najteze bilo uraditi. Dok igrate igrice moze vam se desiti da vam zvuk pucketa, ili da krci i sumi na sve strane. Podesavanje zvuka je najteze, bas zbog Direct X-a jer Direct X ne prepoznaje sve kartice kako treba. Ali, ceprkanjem i podesavanjem opcija  emulatora mozete dobiti zadovoljavajuci kvalitet.

Inace, sa uzivanjem igram, za mene najludju igricu Deuteros, koja ne posotiji za PeCu. Za razne igrice morate podesavati opcije, ali posto mozete snimate konfiguracije emulatora,  posao vam je olaksan.

Sve je to Ok, Ali kako to izgleda? ...

Picture
Picture

Back

Mail me