Frekventni Opseg

Frekventni opseg je najčešće ono po čemu mnogi sude o kvalitetu zvučnika, i u pravu su, zato što generalno frekvencijski opseg diktira kvalitet zvuka (kontra od efikasnosti i snage, koji diktiraju kvantitet).

Šta te različite frekvencije rade u stvarnom životu? Frekvencija i njen opseg je dat između dve granice, na primer 100Hz do 17kHz (17,000Hz). Veći broj predstavlja visoke pikove zvuka koje može zvučnik da reprodukuje, a manji broj predstavlja niske zvukove kao npr. bas. Koliko nam je potrebno?

Visokotonski opseg
Postoji prag čujnosti za visoke tonove kod čoveka. Generalno gledano taj limit je 20kHz, ali varira od individue do individue. Deca mogu da čuju do 20kHz, ali 40-ogodišnjaci možda oko 15kHz, i kako nas godine gaze prag čujnosti će padati do 10kHz ili čak niže. Uzimajući 15kHz kao standard za odraslu osobu, mislim da sistem koji ide do 22kHz je besmislen (ukoliko ne želite možda da lokalni kerovi slušaju zaglušujuće zvukove sa vaseg CD -a). U svakom slučaju na tim frekvencijama više nema muzike u zvuku – imajte na umu da je FM radio ograničen na 15kHz, a kasete čak i na manje od toga. Zato gornja granica opsega, će biti 15kHz, i to je sasvim adekvatno, a 20kHz je na pretek. Zvučnici su često napravljeni za male pare i tu uvek postoji kompromis, ako puštate zvukove do 20kHz znači da vam je opseg suviše podignut i da će ga samo vaše kuče čuti. (Naravno, postoji teorija da i ono što ne čujete utiče na ono što čujete i da zbog same nelinearnosti sistema, a i samog uha bitno je da opseg bude toliko veliki. Ali to možda važi za analognu opremu ali danas kada je sve digitalizovano opseg veći od onoga na kojem je semplovano nećete čuti.)

Bas Opseg
Postoji takođe i limit koliko niske tonove možete da čujete, ali o tome nema toliko pitanja k'o o gornjem pragu čujnosti. To je zato što je jako teško da se napravi sistem koji može da proizvede tako niske tonove. Ludsko uho može da čuje najniže 20Hz pod idealnim uslovima. Najniža nota na standardnom klaviru je 27.5Hz, a na bas gitari je 40Hz. Orkestarski bas-bubanj najniže može da proizvede oko 30Hz, ali dens bas bubanj je obično mnogo iznad toga oko 50Hz (sa najviše snage koncentrisane oko 80-100Hz). Postoji poprilična razlika ovde, jedna je potreba da se pažljivo izabere, s'obzirom na cenu, duboki bas zvucnik (woofer).

Idealno bi bilo naći sistem koji reaguje na 40Hz ili niže, ali sistem koji reaguje do 60Hz je adekvatan. Bilo šta više od ovoga i počeće da zvuči tanko. Postoje na tržištu kompaktni zvučnici za zadnju policu koji reaguju jedva do 100Hz, a to je jadno – izbegavajte ih.

Ovih dana je došlo do ogromnog napretka u količini basa koju može da nam da zvučnik, a u kolima još više pogotovu sa pronalaskom subwoofera. Mnogo subwoofera radi na jako niskom opsegu frekvencija što im daje jak i dubok zvuk, ali to smeta samo pojedinim osobama. Ako želite bezobrazno jak bas koji će da gruva beskompromisno jako i ima veoma veoma jak bas koji će da nervira komšije, budite sigurni da morate da kupite subwoofer (Ja naravno imam jedan i moram da iskažem moju osvetu prema studentima koji žive pored mene tako što pri polasku na posao u 8h krenem uz zvuke "Fun Lovin Criminals"-a a to je idealn ). Ali ako niste toliki zaluđenik za bas, razmislite o efikasnim 6x9'' elipsama za zadnju policu –možda neće poplašiti okolne prolaznike ali ćete realizovati mnogo profesionalniji zvuk u kolima. A i zvuk u kolima je bitan a ne izvan njih?

Kalkulator Skretnica
Impedansa Visokotonaca? Oma
Impedansa Basa? Oma
Frekvencija Skretnice? Herca


Butterworth Prvog Reda Vrednosti
Vrednost Kondenzatora     Microfarada
Vrednost Zavojnice     Millihenrija
Linkwitz-Riley Drugog Reda Vrednosti
Kondenzator za Visokotonce =     Microfarada
Zavojnica za Visokotonce =     Millihenrija
Kondenzator za Bass =     Microfarada
Zavojnica za Bass =     Millihenrija
Crossover legend

Kondenzatori su bipolarni i pri kupovini napomenite lokalnom prodavcu elektronskih komponenti za koju su namenu da bi vam pomogao. Zavojnice na crtežu u obliku spirale ne mogu se kupiti već ih je potrebno napraviti. Proračun za to još uvek nemam nego ih naručujem kod lokalnih audio hi-fi servisa i popularnih zvučnik servisa.