Sopoćani sa Starim Rasom su kao kulturno-istoriski spomenik na listi svetske kulturne i prirodne baštine.

Manastir Sopoćane je osnovao kralj Uroš I  u drugoj polovini 13. veka pored izvora reke Raške, u oblasti Rasa-središtu srpske srednjovekovne države.
Kralj Uroš bio je sin Stefana Prvovenčanog,a unuk Nemanje, osnivača dinastije koja je vladala Srbijom preko dve stotine godina. Gospodario je Srbijom od 1243. do 1276. godine i bio je jedan od najznačajnijih vladara 13. veka.

Sopoćani,Đurdjevi stupovi, Petrova crkva,Ras - sve se to nalazi u blizini Novog Pazara koji je od Raške udaljen oko 23 km.

Kada se od Kraljeva krene Ibarskom dolinom prolazi se kroz DOLINU JORGOVANA,koja je dobila ime po jorgovanima koji su tu posađeni u  čast Jelene Anžujske!

Kroz Ibarsku dolinu,na putu ka Raški,može da se svrati i u manastir Studenicu,a zatim se nailazi na Gradac,zadužbinu Jelene Anžujske!

Pored manastira,u okolini Raške nalaze se i banje:Jošanička, Mataruška,Vrnjačka... 

Kopaonik leti

Sopoćani

Kopaonik zimi

Raška,mesto gde sam rođena i 
odrasla,možda malo po površini
i broju stanovnika, ali sigurno ne 
i po broju kulturnih spomenika,
manastira...

Raška se nalazi na 80-tak km od
Kraljeva,na mestu gde se reka Raška uliva u Ibar!Tu u blizini nalazi se Ras,mesto vezano za začetak stare srpske države, sa Sopoćanima i mnogim drugim spomeničkim kompleksima, u koji spadaju još Đuđevi stupovi, Petrova crkva

Iz Raške se mogu videti obronci planine Kopaonik,čiji je najviši vrh Pančićev sa nadmorskom visinom od 2017m.To je poznati ski centra na kome se nalazi veci broj hotela,žičara, sa nekoliko desetina ski staza!Zimi on sa svojim ski stazama predstavlja jedan od velikih izazova i za vrhunske skijaše!

Golija sa svojim lepotama takođe predstavlja jedan od izazova za ljubitelje prirode i svežeg planinskog vazduha! 

[glavna strana ]