Knjige

Papagajeva teorema Papagajeva teorema

"Papagajeva teorema", roman o matematici, papagajima, knjigama i mafiji, trenutno predstavlja jedan od svetskih bestselera prvog reda. Ova knjiga-propovedanje sa puno napetosti docarava nam brojne zagonetke sveta. Sve je ovde, od casa kad su izmisljeni brojevi i pocela da se mere prostranstva zemlje, do danas, sa zapletom koji nas, s Parizom u sredistu, prenosi od amazonske prasume do Fokija i Sicilije. Deni Gedj, i sam po profesiji matematicar, sacinio je ovo remek delo u zanru koji nam je poznat po Gorderovom romanu o istoriji filozofije "Sofijin svet". Ono sto je otprilike "Sofijin svet" za filozofiju, to je "Papagajeva teorema" za matematiku. Još jedan veliki svetski hit u najpopularnijoj ediciji Geopoetike! Ono što je Sofijin svet za filozofiju to je Papagajeva teorema za matematiku! Ova neobična istorija matematike uklopljena je u napetu, dramatičnu i nepredvidivu priču o mafiji, kradljivcima životinja, kidnapovanju, prijateljstvu, ljubavi i otkrivanju velikih tajni. Deni Geđ nam predstavlja novu matematiku - čitajuci o zanimljivim životima slavnih matematičara, čitaoci dobijaju odgovore na pitanja kako su nastali brojevi, znaci, teoreme, dokazi... Roman Papagajeva teorema se čita u jednom dahu i ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Oni koji matematiku nikada nisu voleli i razumeli, imaju priliku da promene mišljenje. Za one, pak, koji se matematikom bave, ova knjiga je put ka tome da je zavole jos više.

Covek koji je brojao Covek koji je brojao

Početkom trinaestog veka u Bagdad, tada naučnu i umetničku prestonicu sveta, stiže Beremiz Samir, persijski ovčar, obdaren jedinstvenim umećem brojanja i računanja. U 34 poglavlja nižu se njegove uzbudljive pustolovine. Svaka od njih donosi novu i sve složeniju zagonetku, a Beremiz ih rešava zadivljujuće lako i elegantno, stičući poštovanje i ugled. Knjiga Čovek koji je brojao prevedena je na preko 30 jezika, a samo u Brazilu, na portugalskom izvorniku, imala je do sada neverovatnih 65 izdanja.

Poslednja Fermaova teorema

Ova jednačina nema pozitivna celobrojna rešenja za n> 2. Sada, ovo se zna pouzdano, to više nije otvoreno pitanje. Fermaova poslednja teorema je verovatno najpoznatije pitanje u teoriji brojeva. Kroz istoriju, mnoge matematičke zagonetke zarobljavale su um kako amatera tako i um velikih matematičara. Neke od tih zagonetki su i dalje otvorena pitanja, neke od njih veoma dugo (Goldbahova pretpostavka, na primer). Ali, Fermaova poslednja teorema je nešto veoma posebno: to je bio izazov da jedan čovek, ostvaren matematičar - "princ svih amatera", kako su ga ponekad nazivali - saopšti da ju je rešio.Ferma je na margini prevoda Diofantove Aritmetike zapisao kako je "otkrio zaista fantastičan dokaz ove tvrdnje, ali ova margina je suviše mala da bih ga sada iznosio". Međutim, u četiri naredna veka svi su se okušali na ovom problemu, ali niko nije uspeo da teoremu dokaže, sve dok Endru Vajls 1993. godine nije zapanjio matematičku javnost svojim konačnim dokazom.

Euklidov prozor Euklidov prozor

„Razvoj fizike neprekidno potvrđuje da je geometrija moćan konceptualni okvir kojim se opisuje i shvata kosmos. U knjizi Euklidov prozor Leonard Mlodinov priča uzbudljivu priču o geometriji od antičkih dana do savremene teorije struna koja nas ostavlja bez daha. Verovatno nema boljeg načina da se pripremimo za naučne proboje koje donosi budućnost nego da ovladamo jezikom geometrije. Svakome ko pročita Euklidov prozor to će biti lako i prijatno.“ Brajan Grin, autor knjige Elegantni kosmos „Mlodinov vodi čitaoca na očaravajuće putovanje kroz istoriju geometrije, od drevnih vremena do najnovijih nastojanja da se postavi teorija struna. Knjiga je napisana razložno i duhovito.“ Edvard Viten, dobitnik Fildsove nagrade „Koliko ste puta bili u prilici da držite u rukama knjigu o matematici – o matematici! – koju ne možete da ostavite? Evo jedne takve. Uzbudljiva poput trilera, duhovita poput komedije, ljupka poput ljubavne priče – Mlodinovljeva knjiga obrazac je kako treba pisati o nauci.“ Majkl Gilen, autor knjige Pet jednačina koje su promenile svet

vrati se na ličnu stranu

vrati se na početnu stranu