Osnovni sastojci koktela su:

Amaretto Legendarni italijanski liker kreiran oko 1525. godine. Dobija se destilacijom koštica kajsija i trava,sadrži 28% alkohola.
Rum Najpoznatija svetska marka ruma proizvodi se u 3 vrste: Carta Blanca, Gold i Black. Sadrži 37.5% alkohola i poreklo vodi sa Kube.
BrandyNaziv potiče od Nemačke reči brandewijn ili u slobodnom prevodu destilat soka groždja. Sada se naziv upotrebljava i za sve destilate dobijene iz voća ili slatkih sokova trava, tj. lekovitog bilja.
BourbonNaziv za Severno-Američki viski iz savezne države Kentucky, koji se dobija iz najmanje 51% kukuruznog slada u kombinaciji sa pšeničnim, zobenim ili ražanim sladom. Ime je dobio po istoimenoj grofoviji Bourbon, gde je i nastao.
CognacSvetski najpoznatiji i najcenjeniji brendi, zaštićenog imena i porekla stiže iz jugozapadne Francuske.Razlikuju se boja, buke, aroma, slatkoca, oporost, jačina i starost u zavisnosti od proizvodjača. Starosne oznake: V.S. - do tri godine starosti, V.S.O.P. – do devet godina i X.O. - preko devet godina.
CointreauFrancuski liker koji se u osnovi dobija destilacijom kore pomorandže po tajnom porodičnom receptu još od daleke 1849. godine. Svojim kvalitetima izborio je mesto u samom vrhu i neretko se sreće u najpoznatijim koktelima, mada je veoma pitak i sam. Sadrzi 40% alkohola.
CuracaoPod ovim nazivom prepoznajemo liker koji je dobio ime po istoimenom ostrvu u Karipskom moru. Proizvodi se iz kore nedozrele pomorandže u raznim bojama i to: bezbojan, zelen, crven, plav i narandžast.Ovaj liker zaslužan je za privlačnu boju mnogih koktela.
GinEnglesko nacionalno piće dobijeno iz zrnevlja kleke i zacinjeno raznim biljem. Postoje razliciti stilovi u proizvodnji koji se odnose na razne aromate, način destilacije i proizvodjače kojih sada ima širom sveta. Za džin se još kaže da je srce dobrog koktela.
Grenadine syrupBezalkoholno piće, tj. sirup dobijen iz nara, ima veliku upotrebnu vrednost u baru zbog svoje karakteristične crvene boje i blage arome.
Lime juiceBezalkoholno piće, tj. koncentrat istoimene voćke. Plod je okruglastog oblika, kora je tanka i zelenkasta, a sok je mnogo kiseliji nego kod limuna. Upotrebljava se kao dodatak koktelima i pićima.
Tabasco sauceTabasco je naziv za predeo Meksika, ali i za veoma ljute prelive. Red Tabasco Pepper sauce stvoren je daleke 1868. godine od strane porodice McIlhenny. Dobija se iz crvenih ljutih tabasko papričica, soli, bibera i alkoholnog sirceta. Sazreva tri godine u hrastovim buradima i crvene je boje.
TequilaPostoje mnoge legende koje ovom vatrenom piću daju auru misterije. Prva legenda zbog koje je tekila postala popularne je da tekila sadrži drogu meskalin koja se dobija od kaktusa. Zbog toga mnogi i danas veruju da se tekila proizvodi od kaktusa. Ali to je pogrešno! Samo plava agava iz porodice "tequilana weber" može da se koristi za proizvodnju.Druga legenda se tiče crva. Verovatno se crv stavlja(o) u tekilu radi razlikovanja etanola (alkohol koji se može piti) i metanola. Metanol napada organske ćelije i rastvara ih. Radi zaštite od posledica trovanja (slepilo, smrt) , crvi su stavljani u svež destilat. Nakon toga se čekalo da li će crv ostati čitav ili ne.
Triple secSlatko-suvi liker na bazi pomorandže
VodkaTradicionalno piće Slovenskih naroda i Finaca. Dobija se iz žitarica, mada postoje vodke dobijene iz paprika, krompira, itd. Najkvalitetnije vodke stizu iz Rusije, zatim Poljske i Finske, ali i iz drugih slovenskih zemalja. U novije vreme proizvode se aromatizovane vodke uglavnom sa vocem i to sa limunom, breskvom, ananasom, trešnjom itd, mada se dodaju i biber i drugi zacini.
VermouthAromatizovano aperitivno vino sa dodatkom alkohola, šecera i aromatičnih trava. Vermut se po licenci proizvodi širom sveta, a postojbina mu je Italija, gde se sa proizvodnjom pošelo daleke 1786. godine, u maloj torinskoj firmi Carpano. Na tržište stižu četiri vrste i to: Bianco, Rosso, Extra Dry – Dry i Rose. Razlikuju se po boji, aromi, slatkoći, oporosti i suvoći. Inače, svi sadrže oko 18% alkohola.

Povratak na prvu stranu