Origami - veština savijanja papira

Origami je japanska reč koja znači "presavijanje papira" i prvo je bila prihvaćena u Engleskoj a zatim se javila i u drugim jezicima kao pojam koji obeležava dugu tradiciju Japanaca da savijaju papir pretvarajući ga u dekorativne objekte i stilizovane figure životinja ili kostimiranih ljudi.

Kinezi su pronašli papir verovatno još pre nove ere i možemo samo da pretpostavimo da su se bavili i presavijanjem papira. Budistički sveštenici preneli su u VI veku papir u Japan i prve japanske Origami figure datiraju iz tog perioda.

Sigurno se zna da se tokom XII veka papir u Japanu koristio za savijanja u tradicionalnim običajima, za čuvanje hrane i raznih vrsta trava, za uvijanje poklona a posebno cvetnih aranžmana gde je svaka vrsta cveća imala svoj specijalni omotač. I danas u Japanu postoji običaj da se uz upakovane poklone prilažu mali uzorci savijeni od papira koji predstavljaju dugu tradiciju i ceremoniju. Iskustvo se prenosilo sa roditelja na decu i bilo je malo zapisanih Origami dizajna.

Prva izdanja koja su predstavila Origami figure kao veštinu i zabavu pojavila su se u Japanu 1797. godine. U prvoj knjizi se objašnjava kako se izradjuju spojene grupe i lanci od papirnih ždralova. Prema legendi, onaj ko napravi hiljadu ždralova i pokloni ih nekome, šalje mu puno sreće na svim životnim aspektima, a sam se oseća emotivno ispunjenim. Druga knjiga obuhvata izradu likova i karaktera iz čuvenih japanskih pozorišta. U ovim knjigama predstavljene su složene figure koje su značile veliki korak unapred u odnosu na figurice koje su deca pravila u igri ili školi.

Vremenom je Origami veština prepasla u internacionalni pokret.U mnogim zemljama postoje organizovane grupe ili pojedinci i svi oni su u vezi jedni sa drugima. Jedno od najbrojnijih i najpoznatijih udruženja je Britansko Origami udruženje koje uključuje članove iz celog sveta.

Možda se čini da Origami zahteva prilične sposobnosti i iskustvo. Mnogi početnici ne mogu uspešno da čitaju uputstva, koliko god da se trude. Međutim, jedina bitna stvar je da se pažljivo prate procedure i usvoje određeni simboli koji svuda imaju isto značenje. Postoji nekoliko karakterističnih koraka koji čine osnovu za stvaranje komplikovanijih figurica. I, na kraju, najbolji rezultat postiže se pažljivim i preciznim savijanjem. Pokušajte da napravite čamac, to je jako jednostavna figura, i nećete imati teškoća u tumačenju dijagrama, a ako želite da pogledate komplikovanije primere, obavezno posetite neke od linkova. Tu ćete naći uputstva za veliki broj tradicionalnih i modernih Origami figura.

 

Početak strane

seminarski.tex

seminarski.dvi