Rems i Šampanja

 

Grad star 2000. godina. U vreme rimskih osvajanja doživljava prosperitet i o tome svedoče brojni spomenici (Marsova trijumfalna kapija, najveća u rimsko doba).

Rems u V veku postaje sveti grad kraljevstva, jer je tu proglašena Franačka monarhija i krunisan I kralj CLOUIS. Odatle običaj da se francuski kraljevi krunišu u katedrali u Remsu. U XVII veku tu je osnovan veoma jak univerzitet. U XIX veku industrijska revolucija (vino i tekstil).

Tokom I sv. rata grad je bombardovan, a 1945. god. tu je potpisana kapitulacija Nemačke. Katedrala NOTRE DAME u Remsu sagrađena 1211. god. velelepna gotska katedrala.


EPERNAY - CHAMPAGNE

 

U XVII veku DOM PERIGNON otkriva postupak pravljenja šampanjca. 1858. god. EUGENE MERCIER osniva kuću MERCIER i odmah počinje da ostvaruje svoje veličanstvene planove. Kopaju se podrumi dugački 18 km, na dubini 30m, temeraturi 10C. Ukrašeni su skulpturama i reljefima u slavu šampanjca. Ima oko 17 miliona boca. Sagrađeno je ogromno bure teško 23t, visoko 5.5m i dugo 6.5m. Za njegovu izgradnju isečeno je 250 slavonskih hrastova, a gradnja je trajala 20 god. Završeno je 1881. god., a 1889. god. izloženo na svetskoj izložbi i pored Ajfelove kule bilo najveća atrakcija. Vuklo ga je 80 volova i 18 konja.

Home Page