UŽICE NEKAD

Kulturno-istorijski tragovi u užičkom kraju potiču iz ranih perioda ljudske civilizacije. Na ovom području su otkrivena brojna arheološka nalazišta iz doba Kelta, Ilira, kao i iz doba Rimljana.Na mestu današnjeg Užica u Rimsko doba nalazio se Municipium Capedunum.

Užice je pod tursku vlast potpalo1463.godine. Engleski putopisac Andrej Arčibald Paton je zabeležio da je i u tursko vreme, krajem XVIII veka, Užice bilo važan privredni centar sa razvijenim zanatstvom i trgovinom, pa i najveća varoš u Srbiji posle Beograda. Užice je od Turaka prvi put (ali nakratko) oslobođeno u Prvom srpskom ustanku 1805.godine, a tursko stanovništvo ga je potpuno napustilo 1862.godine posle velikog požara kada je spaljeno do temelja.

Odlaskom Turaka Užice se naglo urbanizuje i ekonomski napreduje, što se odražava i na način života srpskih trgovačkih i zanatlijskih porodica iz Užica.
Užička "Realka" je otvorena 1839. godine. Tada je bila najveća škola u Srbiji posle "Velike škole" u Beogradu. Danas ova gimnazija nosi naziv "Miodrag Milovanović - Lune".Drugog avgusta 1900.godine na reci Đetinji u Užicu podignuta je prva hidrocentrala sa generatorom trofazne struje u Srbiji, i to samo pet godina posle podizanja iste takve na reci Nijagari u Americi. Njena gradnja bila je teška i skupa, ali po završetku radova počelo je novo doba obeleženo sveopštom primenom električne energije. Kada je pravljena železnička pruga Beograd-Bar onemogućen je rad centale. Ipak, za proslavu stogodišnjice od njene izgradnje, stara centrala je potpuno obnovljena i osposobljena za rad.
I posle Prvog i Drugog svetskog rata, bogata istorijska i kulturna prošlost, tradicionalna moralna i duhovna snaga ponovo su oživele u slobodnoj zemlji. Užice u vreme obnove i izgradnje dobija izgled modernog grada; niču nove ulice, trgovi, višespratnice...Privreda od pre rata je obnovljena i nastavljen je njen dalji razvoj. Razvijaju se nove industrijske grane: obojena metalurgija, hemijska industrija, građevinarstvo, drumski saobraćaj...Povratak na prethodnu stranu