Test znanja

Napredni nivo Srednji nivo Osnovni nivo

Ovaj deo sajta namenjen je učenicima koji žele da samostalno provere svoje znanje.Uputstvo:
      1)Otvaranjem testa počinje da se meri vreme, možete osvojiti ukupno 100poena.
      2)Na kraju svakog pitanja imate mesto u koje treba da upisete vaš odgovor.
      3)Kada završite sve zadatke i kada ih još jednom proverite, kliknite na dugme "Oceni".
      4)Otvoriće vam se nova strana na kojoj su vaši zadaci pregledani, pisaće vam broj poena, ocena koju ste dobili, vreme koje ste proveli rešavajući ih i rešenja zadataka (ako neki zadatak niste uradili tačno, možete da uočite greške.)
Srećno!


      Zadaci su grupisani u tri testa, raspoređeni po težini, po uputstvu "Obrazovni standardi za kraj obaveznog obrazovanja za nastavni predmet Matematika," Ministarstva prosvete i Zavoda za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja .

     Osnovni nivo: Učenik vlada pojmovima bar u smislu njihovg razlikovanja na klasi odgovarajućih primera i raspoznaje i koristi odgovarajuće termine i oznake. Uz pomoć interpretacija sposoban je za osnovno operisanje. Očekuje se da će svi učenici, a najmanje $80 \%$ njih postići ovaj nivo.
     Srednji nivo: Učenik vlada pojmovima tako što je osposobljen da sam izdvaja odgovarajuće primere i ume da ističe njihova karakteristična svojstva. Operiše sa njihovim naznakama po pravilima koja proceduralno izražava i pritom ima viši stepen računske uvežbanosti. Očekuje se da će $50 \%$ učenika postići ovaj nivo.
      Napredni nivo: Učenik potpuno vlada pojmovima, operiše sa njima po prihvaćenim pravilima koja ume da iskazuje verbalno i simbolički. Razume hijerarhiju koja uspostavlja odnose među pojmovima po stepenu njihove apstraktnosti, ume da zaključuje na osnovi pretpostavnki koje su formalno iskazane i dostiže visoki stepen automatskog izvođenja operacija. Očekuje se da će oko $25 \%$ učenika postići ovaj nivo.