O autoruSlaviša Radović

radovic.slavisa@gmail.com
slavisa.radovic@ou.nl

Slaviša Radović je student doktorskih studija. Njegov fokus istraživanja jeste upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju, odnosno pedagoški, metodološki i tehnološki aspekti unapređenja nastave korišćenjem digitalnih tehnologija i načina organizacije nastave. Takođe, aktivno se bavi proučavanjem interaktivnih i digitalnih udžbenika (alatima, dizajnom, funkcionalnostima), izradom multimedijalnih i interaktivnih dodataka udžbenicima i organizacijom digitalnog softvera u cilju prilagođavanja formi časa, aktivnostima učenika i dodatnim pogodnostima za nastavnika. Smatra da jedino svrsishodna i dobro planirana oragnizacija i upotreba elektronskih dodataka ima potencijala u obrazovnom procesu.

 • Kreirao je digitalne i interaktivne materijale za izučavanje pojma Površine geometrijskih figura. U okviru master teze postavlja teorijske osnove i razmatra upotrebu i kreiranje digitalnih udžbenika sa pedagoške, metodološke Iitehnološke strane. (2012-2012)
 • Dizajnira digitialni udžbenik sa formom koji prati pedagošku postavku časa, sa visokim stepenom interaktivnosti, dinamičnosti i vizuelizacije. (2013-2014)
 • Učestvuje u izradi prvog digitalnog dodatka udžbeniku za Matematiku za peti razred osnovne škole u izdanju izdavačke kuće Klett. (2017-2018)

U okviru programa za dodelu sredstava za projekte u oblasti razvoja informacionog društva u Republici Srbiji, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, radio je na tri projekata Društva matematičara Srbije i Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija tokom kojih su kreirane obrazovne platform:

 • Obrazovna platform eZbirka – elektronska zbirka sa 13.000 zadataka I posebno dizajniranim ulogama nastavnika I učenika. (2013-2014)
 • Obrazovna platforma Završni ispit - sadrži zadatke iz matematike i srpskog jezika namenjene učenicima koji se spremaju za polaganje završnog ispita. Zadaci su grupisani po oblastima i nivoima i smešteni su u bazu podataka. (2014-2015)
 • Obrazovna platform Prijemni ispit - sadrži zadatke iz matematike i srpskog jezika namenjene učenicima koji se spremaju za polaganje prijemnog ispita. (2015-2016).

Takođe, on se aktivno bavio obukom I stručnim usavršavanjem nastavnika.

 • Autor i realizator je akreditovanog stručnog seminara za profesionalni razvoj nastavnika u oblasti primene informacionih tehnologija, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (2014-2016).
 • Bio je član stručnog tima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja "Grupa za IKT i online učenje" za podršku učešća Republike Srbije u u tematskim grupama Evropske Unije Otvorenog metoda koordinacije (OMC) u oblasti obrazovanja i obuke nastavnika (2015-2016).

U prethodnim godinama je bio učesnik Tempus projekata i deo nastavnih aktivnosti je pohađao na Univerzitetu u Skoplju, Univerzitetu u Sofiji i Univerzitetu u Javaskuli u Finskoj. Dobitnik je više Evropskih grantova za istraživačke posete Evropskim univerzitetima:

 • Faculty of Teaching and Education, University of Aix-Marseille, France (2017) Short research visit to the Faculty of Teaching and Education at University of Aix-Marseille granted through the fellowship from the Embassy of France and the French Institute in Serbia.
 • Department of Mathematics, University of Ioannina, Greece (2015 – 2016) Visiting scholarship grant at School of Education, University of Ioannina. Grant is received from SUNBEAM scholarships Programme.
 • Department of Education Research, Lancaster University, England (2014 - 2015) Research visit to the Centre for Technology Enhanced Learning at Department of Educational Research at Lancaster University. Research visit was made possible through the British Scholarship Trust fellowship.
 • Faculty of Science, Vrije Universiteit Amsterdam, Netherlands (2014 – 2015) Doctoral mobility research grant at Faculty of Science, Vrije Universiteit Amsterdam. Fellowships from EUROWEB project: European Research and Educational Collaboration with Western Balkans

Kao autor, učestovao je na mnogobrojnim naučnim skupovima i konferencijama u zemlji i inostranstvu, na kojima je prikazivao rezultate svojih istraživanja. Takođe njegovi radovi su objavljivani u međunarodnim časopisima. On je aktivni član Geogebra Centra u Beogradu na Matematičkom fakultetu i član Centre for Technology Enhanced Learning, Lancaster University. Trenutno se nalazi na Welten Institute at Faculty of Psychology and Educational Sciences at Open Universiteit, Netherland.


O digitalnim materijalima


     Svi interaktivni materijali koje možete naći na ovim stranama su pre svega nastali kao deo istraživanja potrebnih za završavanje mog diplomskog-Master rada na Matematičkom fakultetu. Moderan način prezentacije matematičkih tema i pojmova i mogućnost stalne interakcije povećava interesovanje i motivaciju učenika u procesu učenja. Primena računara u obrazovanju omogućuje da učenici samoinicijativno usavršavaju i proširuju stečena znanja i omogućavaju bolje individualno napredovanje.

      Ako kojim slučajem, aplete ili deo materijala želite da iskoristite u nastavi, slobodni ste da to uradite, ali bilo bi mi bilo drago ako biste me obavestili ili preneli utiske e-mailom.