Povratak
NAZAD
PORTUGALIJA


Geografski položaj

Portugal leži zapadno od Španije, a svojom se južnom obalom proteže duž Atlantskog okeana. Na zapadu i jugozapadu, dublje u Atlantskom okeanu nalaze se ostrva Azori i Madeira.

Severna i centralna regija gusto su naseljene i obeležene rekama, dolinama, šumama i planinama. Najviši planinski lanac je Serra da Estrela, sa vrhom Torre od 1 993 m.

Moćan pejzaž severa bogat je poljoprivrednim kulturama poput kukuruza, krpmpira i raži. Centralna i severna regija su manje zelene, svejedno bogate maslinovim drvećem, vinogradima, stablima narandži i smokvi, a u proleće kada bademova stabla procvetaju punim mahom izgledaju zadivljujuće.

Cela je zemlja topla od aprila do oktobra, sa manjim odstupanjima na severu, dok južna regija Algarve sredinom leta može dostići veoma visoke temperature.

Istorijski uticaj

Nezavisna kraljevina od 1143. godine, Portugal je ustanovio svoju kontinentalnu granicu davne 1297., čineći jednu od najstarijih nacija Evrope.

Njegova geografska lokacija duž obale Atlantskog oceana odredila je usmerenost ka moru.

1415. godine Portugalci su otplovili na svoje epsko putovanje, koje im je omogućilo otkrivanje morskog puta do Indije, Brazila, Kine i Japana i osnivanje naselja na istočnoj i zapadnoj obali Afrike. Portugalski jezik postaje jedan od najraširijenih u svetu, a Portugalci privilegirani izlaganjem različitim civilizacijama.

Bogatstvo spomenika, umetnička i arheološka baština svedoci su ne samo 850 godina istorije okružene stranim kulturama, nego i prisustva drevnih naroda: Kelta, Vizigota, Rimljana i Arapa.

Gibraltar je udaljen od portugalske obale samo 100 kilometara, stoga ne čudi orijentalan miris Portugalije, koji su između ostalog doneli i arapski osvajači iz Maroka svojom vladavinom Portugalom u 10. veku.

Karakteristike kuhinje

Na povratku sa svojih velikih istraživačkih putovanja do Dalekog istoka, Afrike, Severne i Južne Amerike, Portugalci su doneli i proširili Evropom različite začine (papar, đumbir, čili papričice i cimet) korištene kako bi obogatili ukus hrane, kao i brojne egzotične proizvode koji su uskoro postali svakodnevicaevropskog kontinenta, kao što su čaj i pirinač sa Dalekog istoka, paradajz i krompir iz Južne Amerike.

Zbog toga, ali i brojnih drugih razloga, istorija Portugalije prava je prilika za užitak u raznolikosti ukusa i ugađanju gurmanskom nepcu.

Dobro jelo u Portugalu mora započeti supom. Najpoznatija supa je caldo verde, gusta supa od usitnjenih kobasica i krompira, poreklom iz Minha. Najčešće je propraćena tradicionalnom portugalskom kobasicom chourišo i maslinovim uljem.

Zateknete li se u Ribateju, svakako probajte sopu da pedra, doslovno prevedeno "supu od kamena", koju prati i zgodna priča. Legenda kaže da ju je izumislio sveštenik koji je hteo napraviti supu, ali je jedini sastojak koji je imao bio "kamen". Tako je redom idući od vrata do vrata pitao ljude da mu daju samo još jedan sastojak za supu pa je na svom putu prikupio dovoljno namirnica i napravio, pogađate, sopu da pedra.

Alantejo slavi svoju supu sopa de cašao, načinjenu od hleba i ribe, kao proizvod siromaštva te regije . Hleb je osnovna namirnica te regije, a uz dodatke aromatičnih trava odlikuje se izvrsnim migas i ašorda.

Cozido a portuguesa (gulaš od teletine i svinjetine, povrća i različitih kobasica) najtradicionalnije je portugalsko jelo.

Vrlo je teško iz velike ponude mesnih jela napraviti izbor. Cabrito assado no forno (jaretina pečena u pećnici), recimo, služi se za Uskrs. Chanfana (jagnjetina dinstana u crvenom luku) podjednako je ukusna, a i goveđi kebab na roštilju bit će pravi iybor.

Među Portugalcima najomiljenije jelo je bitoque (biftek s pečenim jajima na vrhu).

Dimljeno meso, posebice presunto (pršut), chourišo, kobasice paio i salpicao, zaslužuju posebno mesto u portugalskom kulinarstvu svojom visokom kvalitetom.

Za morski orijentisanu zemlju ne čudi da je upravo more izvorom inspiracije kulinarskih virtuoza. Caldeiradas (dinstana mesa različitih riba) savršen su primer fuzije mora i kulinarstva, kao i sardinha assada (sardine s grillav), koje su i glavno obeležje popularnih festivala od severa do juga Portugalije.

Ukoliko posetite Portugaliju, nikako ne propustite da probate jela od dagnji mexilhoes, a za ljubitelje laganijih obroka preporučujemo ribu s grilla, primera radi salmonete (cipal) ili linguado (list).

Nacionalno jelo je sušen i soljen bakalar (bacalhau), za kojega Portugalci vole reći da ga pripremaju na 1001 način. Bakalar je i jelo obavezno za božićnu večeru.

Sir, deserti i vina

Sirevi su must portugalske kulinarske ponude. Sir "broj jedan" queijo da Serra, proizvodi se u planinskoj regiji Serra da Estrela, i to od ovčjeg mleka. Izvrstan ovčiji sir je i queijo Rabašal (katkad pomešan i s kozjim), queijos de Niza sir je načinjen od kozjeg i ovčijeg mleka, queijo de Castelo Branco ponajviše se ističe u ponudi kozjih sireva, a šampioni u ponudi kravljih sireva jesu queijo da Ilha i ručno rađeni queijo do Pico.

Pri izradi deserta najčešće korišćene namirnice jesu jaja, šećer i mašta. Slatki specijaliteti originalno su rađeni u manastirima, o čemu govore i njihovi nazivi: Nebo, Pojas monahinje , Monahovo uvo... Ništa manje živopisni su i sledeći slatki specijaliteti: ovos moles de aveiro - kolač napravljen od jaja, mleka i cimeta, pastÚis de nata - kolač s kremom od jaja i mleka, neobičan kolač queijadas, napravljen od sira i pasulja, arroz doce - puding od pirinča prekriven cimetom, tradicionalan desert festivala i zabava cele Portugalije, bolinhos de amendoa - mali kolačići od marcipana s bademovom kremom kojima će vas ponuditi u turističkoj regiji Algavre... Mogli bismo tako do sutra,ali , verujte nam, svaki je kolač slađi od onog prethodnog.

Vina su još jednim razlogom za posetu Portugaliji. Klima, tlo, raznolikost portugalskog grožđa i kvalifikacije vinara svrstavaju portugalska vina među najslavnije u svetu. Portugalska vina možemo podeliti u 2 osnovne kategorije: vinho verde i vinho maduro. Vinhos maduros načinjena su za starenje i sazrevanje u boci. Pokrajina Minho, njeguje karakteristična vinhos verdes (crvena i bela), čija penušavost varira zavisno od starosti, tehnike i skladištenja.

Nabroja ćemo samo neka od šampiona vinskih podruma: porto, slatka i sočna malvasia, suhi i opori sercial, polusuvo i tamno vino verdelho, bogato i punog ukusa boal vino. Shvatili ste, raspon vina proteže se od onih laganog baršunastog okusa, kiselih mladih vina, slatkih muskatnih i voćnih, ali i vina opore i intenzivne arome.

Za kraj, ne zaboravite izvrsni portugalski obrok začiniti bagašom ili lokalnim likerima poput amarguinha, napravljenim od gorkih badema.

Putni saveti

  • Električna energija: 220 V, 50 Hz
  • Sastav mera: metrički sustav
  • Zdravstveni rizici: opekotine
  • Glavna sezona: od sredine lipnja do rujna, izuzev regije Algarve gdje je mirno jedino usred zime.
  • Događanja: romarias (vjerska hodočašća), festas (festivali i fešte) i feiras (sajmovi). Karneval je najveći godišnji događaj, praćen partyjima, paradama i maskama 6 nedelja uoči Uskrsa, potom Braga, Festa de Sao Joao koja se u lipnju tradicionalno održava u Portu propraćena uličnim plesom, Feira de Sao Martinho (Golega, studeni), izložba konja svih rasa, trke i borba bikova.
  • Najveće atrakcije: Lisabon (glavni grad), Lagos (popularno turističko odredište), Sintra (nekada omiljena destinacija plemstva, npr. Lorda Byrona), ╔vora (arhitekstonski "dragi kamen" Portugalije).

Zastava


  RECEPTI: