Predgovor prvom nerecenziranom izdanju

Nadam se da ce vam ovaj tutorijal pomoci da pocnete da koristite Flash i da cete svojim sugestijama poboljsati njegov izgled. Prva verzija se sastoji iz 15 lekcija, u kojima je ( nadam se ) objesnjena izrada najjednostavnijih filmica. Kombinacijom svega sto je ovde izlozeno mogu se praviti celi Shockwave sajtovi i veoma mocne animacije. Planiram da sledeca izdanje sadrze i dodatne lekcije ukoliko bude potrebe za njima, kao i odgovore na cesta pitanja pocetnika...I zahvaljujem se Nikoli Vitasu na bezgranicnoj motivaciji.
Macromedia ima genijalne tutorijale. Jedan je u obliku help strana koje dobijate instalacijom Flash-a i pozivate sa Help> Flash Help Topics ili jednostavno sa F1. Tamo cete sigurno naci odgovor na svako vase pitanje, ali treba stici dotle i znati postaviti pitanje :) Drugi pocetak je pomocu Help> Lessons. Na ociglednim primerima, korak po korak sa vama Macromedia ce vas sigurno nauciti najbitnijim stvarima. Mene jeste. Ako ste za nesto drugacije, zanimljivije i konkretnije probajte sa izborom jedne od tema iz ovog tutorijala. Ovde cete naci detaljno uputstvo za kreiranje swf ( Shockwave format ) fajlova od pocetka do kraja, zajedno sa ubacivanjem u html, i naravno bez nepotrebnih komentara.
Za pocetak od software-a nam je potreban Flash 4 i eventualno neki editor slika i html-a. Da me Macromedia placa, verovatno bih vam preporucila Fireworks i Dreamweaver, ali ovako neka to bude stvar vaseg izbora. Bice nam potrebno i nesto vasih omiljenih slika, koje ce biti importovane u Flash. Kada sve to obezbedite vreme je da pocnemo sa stvaranjem prvog Flash filma (*.fla).

Aleksandra Jovanic, author in chief