Kosmologija - fizicko i filozofsko glediste

Seminarski rad iz Uvoda u filozofiju

Vekovima ljudi nocu podizu pogled ka nebu, i potaknuti prizorom velicanstvenog nebeskog svoda prekrivenog zvezdama, pitaju se o tom, naizgled, beskrajnom svemiru, o njegovim tajnama, zakonima, proslosti i buducnosti. Kosmologija je upravo odraz te covekove teznje da objasni (ili bar da si priblizi) celokupnu prirodu, sve postojece, u fizickom smislu, - citav svemir.

seminar.pdf [481 KB]


Evolucija kosmosa

Predavanje u planetarijumu Astronomskog drustva "Rudjer Boskovic" u okviru Metodike nastave i istorije astronomije

Svaka prica, pa tako i ova ima svoj pocetak. Izabrao sam da taj pocetak ne bude tako davno, ne dalje od Njutnovog doba. U svom cuvenom delu Philosophiae Naturalis Principia Mathematica Njutn je postavio poznate zakone mehanike (tri Njutnova zakona) i zakon gravitacije. Gravitacija je, prema Njutnu, bila ta sila koja uzrokuje pad jabuke, drzi Mesec na putanji oko Zemlje ili Zemlju na putanji oko Sunca, odnosno, kako je ubrzo shvaceno, jedina (relevantna) sila u kosmosu.

planet.dvi [47 KB]
planet.ps [182 KB]
planet.pdf [139KB]


Mahov princip

Seminarski rad iz Metodike nastave i istorije astronomije

Mahov princip kao pokusaj objasnjenja inercije predstavlja jednu od najsmelijih naucnih hipoteza, uopste. Problem ponikao u okvirima klasicne, Njutnove fizike nastavio je da zivi u opstoj teoriji relativnosti (i sire) sve do danasnjih dana, delom i zbog velikog uticaja koji su Mahove ideje imale na Ajnstajna, izazivajuci i dalje brojne rasprave.

mach.pdf [113KB]