Ko sam Ja?

 

    To pitanje i sama sebi postavljam sve češće u poslednje vreme.

Zovem se Danijela Jevtić. Rođena sam u Knjaževcu 16.Januara, sada već davne 1983. godine. Detinjstvo sam provela u Čitluku gde sam završila i osnovnu školu. Posle nje sam upisala Gimnaziju prirodno-matematičkog smera u Sokobanji i završila je kao vukovac. Šta da se radi, i to mora da bude neko.

Što se tiče studija astrofizike, nije mi palo nimalo teško da se odlučim za ovaj smer. Još kao mala sam volela da posmatram nebo i zvezde. Kasnije sam počela da tamo, negde, gore nalazim nešto više, a ne samo svetlucave zvezdice. Počela sam da shvatam šta je to tamo uopšte, da otkrivam tajne prirode preko fizičkih zakona i matematike. Tamo gore, u zvezdama leži zapisana sudbina, ali ne sudbina čoveka kao jedinke, ne čak ni naše malene planete Zemlje već čitavog Univerzuma sa svim njegovim gigantskim crnim rupama, neutronskim zvezdama, belim patuljcima i crvenim džinovima, minijaturnim Suncima poput našeg, ogromnim brojem planeta i planetoida, asteroida, ledenih gromada i čestica prašine - sve do najmanjih tragova vodonika.


Gledano iz vašeg ugla ovo je smešno. Sve interesuje život, a niko ne shvata gde ga treba tražiti. Život ne postoji samo na Zemlji. U to sam ubeđena. Zašto bi jedna, mala, plava planeta bila toliko privilegovana u odnosu na sve ostale? Da li je život uopšte privilegija? Nismo sami u Svemiru. Volela bih da se jednog dana uverim u to da sam u pravu, a još i viš vas, jer znam da jesam.

Za potrebe praktikuma:

Neka lista