Galerija

 

A šta da nas Ajnštajn nije ograničio na brzinu svetlosti? Da li bi se danas znako i za veće brzine? Naravno, on se ograničio rekavši da ni jedno telo ne može da se ubrza do brzine svetlosti, ali nije rekao šta se događa sa telima koja se već krecu brzinom svetlosti ili čak i većom brzinom?

 Mi smo poznavanje elektromagnetnih talasa, pogotovu radio talasa iskoristili da dokučimo tajne Vasione, da je bolje upoznamo, da je jos više zavolimo... (Na slici je nasveći radio-teleskop smešten u kupu ugašenog vulkana Arecibo u Puerto Rico-u prečnika 305 m i ima rezoluciju od jedne lučne minute. Njegov radio receiver je u stanju da registruje signal snage 10-17W, moze da prati i do 1000 frekvencija istovremeno i da registruje zračenje emitovano sa tela temperature bliske apsolutnoj nuli.)

Very Large Array (VLA) u Novom Meksiku je jedan od najboljih centara NASA-e za istrazivanje Svemira. Sacinjava ga 27 antena preănika 25 m, kao na slici, koje mogu da daju singularnu, ili ti pojedinačnu sliku, a mogu i da daju kolektivnu sliku.

Ovde se vidi svima dobro poznata Kumova slama ili Mlečni put. Naravno, to je samo deo naše galaksije projektovan na nebesku sferu. Same galaksije sadrže od sto miliona (mini galaksije kao Magelanovi oblaci) preko nekoliko milijardi zvezda pa sve do gigantskih galaksija poput našeg Mlecnog puta i nama sledeć najbliže - Andromeda galaksije).

 

Ova genijalna sličica predsravlja vremenski usporenu sliku Severnog nebeskog pola viđenu kroz prirodni luk id kamena u Juti, SAD.

 

Ovo je jedna od najlepših maglina u Svemiru. To je Crab Nebula (ili MI), svetla maglina u sazvežđu Bika. Sve magline nastaju eksplozijom nove ili supernove, u zavisnosti od mase zvezde, i predstavljaju gradivni materijal za nove i mlađe zvezde, a ova je čak i u našoj galaksiji i eksploziju supernove u kojoj je ona nastala su Kineski astronomi posmatrali 1054. godine. Karakteristika mlađih zvezda je ta da u svom sastavu imaju , pored helijuma, vodonika i nešto litijuma, i teže elemente poput ugljenika na primer ili fosfora, pa čak gvožđa i olova. Ovakav sastav bi imale zvezde druge generacije, od kojih je jedno i naše Sunce. Da, i naše lepo Sunce je nastalo eksplozijom jedne nove, a možda i supernove, ko zna...

Još jedna nebula je takozvana Horsehead Nebula. Za razliku od svetlih maglina koje emituju zračenjepa su nam vidljive, ova nebula je predstavnik tamnih maglina. Sastavljeva je od gasova i prašine i sa Zemlje je vidljiva samo zato što njeno prisustvo blokira prolazak svetlosti sa udaljenijih mladih i sjajnih zvezda. Od nas je udaljena samo 1000 svetlosnih godina.

Eagle (ili Orao) Nebula je jedan veoma lep primerak nebula. Ona je starija i sadrži tek oformljene zvezde ili protozvezde koje još uvek rastu i jos uvek su u gasnom omotaču. Ovu sliku smo dobili zahvaljujući Hable teleskopu 1995. godine i ona je mnogo pomogla astronomima da rekonstruišu proces radjanja novih zvezda.

 

O ovom geniju je napisano mnogo više nego o bilo kom drugom naučniku našeg vremena. Ponekad se treba zapitati da li Bog (ako postoji) zna šta radi i kome šta daje? Izgleda da ne... Stephen William Hawking... Svima je dobro poznata njegova teorija struna, teorija o crnim rupama kao i njegove teorije o nastanku Vasione. Najbolji je kosmolog svih vremena.Njegovi radovi ne oskudevaju u teorijama iz oblasti kvantne fizike i termodinamike, jer su one u osnovi našeg sveta i nas samih.

Deluje čudno, ali jedan asteroid prečnika nekoliko kilometra je bio u stanju sa zbriše sa lica Zemlje mnogo stotina pa čak i hiljada vrsta gigantskih gmizavaca, da minoksidom oitruje stotine vrsta paprati i pra-biljaka o čijem nekadašnjem postojanju možemo samo da maštamo... Takav jedan kamicak je bio u stanju da podigne oblak prašine koja će sakriti Sunce u ključnom trenutku životnog ciklusa na Plavoj Planeti i za nekoliko nedelja je pretvoriti u pravu maglovitu i mutnu Venerinu sestru...

Ipak da nije bilo tog kamička, mi možda danas ne bismo ni postojali, možda bar ne bismo imali ista oblicja ili nešto slično. Da su papratnice nastavile da bujaju onako kao su počele danas sigurno ne bismo imali ovako lepe cvetove. (Posetite moj sajt o scecu)

Naravno, nebi bilo ni mog omiljenog i tako ukusnog voća

Ali svega ovog opet na Zemlji ne bi bilo da nema električnog praznjenja...(Ili ti: "Svega ovog ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju:...:)

Toliko mi je žao što hiljade ljudi mora da strada zbog šačise drugih koji žele da žive bolje...

Da li je ostvarena implozija? 

Zar nije lepše ovako?

Zar nam nije lepa naša Plava Planeta?